Intenzivni zemljani radovi na trasi nove prometnice privode se kraju

rekonstrukcija ceste

Intenzivni zemljani radovi na 320 metara dugoj trasi nove prometnice u neposrednoj blizini Srednje škole dr. fra Slavka Barbarića privode se kraju. Radove izvode djelatnici tvrtke Kopex Dodig d.o.o. Čitluk, a na trasi budućeg dvotračnog kolnika obavljen je široki iskop te nasipanje i učvršćivanje višeslojnog trupa nove prometnice.

Uz probijanje nove trase na gradilištu u Ulici Stjepana Radića uklonjen je završni sloj postojeće prometnice, nakon čega je započeta izmjena podloge i pripremanje površine za buduću namjenu.

Također, u sklopu izgradnje nove trase izvode se radovi na prilagodbi postojeće kanalizacijske infrastrukture i oborinskoj odvodnji. Kako bi se poboljšala oborinska odvodnja, uz izgradnju projektiranih oborinskih odvoda za novu prometnicu, nadograđen je i postojeći propust.

Zbog opsežnih radova, dionica na kojoj se izvode radovi zatvorena je za promet te se vozači pozivaju da koriste alternativne prometne pravce.

Ugovor za izgradnju 320 metara nove prometnice Općina Čitluk potpisala je s JV: Kopex Dodig d.o.o. Čitluk i AME d.o.o. Breza. Radovi su započeli početkom ožujka, a rok za izvođenje ugovorenih radova je šezdeset kalendarskih dana.

Sredstva za realizaciju ovog projekta osigurali su Općina Čitluk i Vlada HNŽ putem resornog Ministarstva prometa i veza. Spomenuti radovi dio su opsežnijeg projekta, za koji je Općina Čitluk u suradnji s Ministarstvom prometa i veza HNŽ uradila potrebnu tehničku dokumentaciju na razini glavnog projekta.

Cjelokupni projekt pod nazivom „Izgradnja spojne ceste M17.4 – R-425 u zoni Bare“, čija je prva faza u realizaciji, projektiran je za prometnicu ukupne dužine 700 metara. Riječ je o za Općinu Čitluk jako značajnom projektu jer je navedena zona, jednim dijelom zbog blizine SŠ dr. fra Slavka Barbarića, Doma zdravlja i Dječjeg vrtića, a drugim dijelom zbog križanja prometnih pravaca višeg ranga, jako prometno opterećena, što sa sobom nosi probleme s gledišta sigurnosti prometa vozila i pješaka.

Realizacijom cjelokupnog projekta, koji će se realizirati u više faza, doći će do veće protočnosti i povećane sigurnosti odvijanja prometa.